Țara care a doborât toate recordurile de viteză la internet: tehnologia care schimbă tot
O nouă tehnologie dezvoltată în Japonia a doborât toate recordurile de viteză la transmiterea datelor. Internetul pe care-l știi azi ar putea fi cu totul altfel în curând.
Tehnologia dezvoltată de inginerii din Japonia ar putea revoluționa modul în care funcționează internetul și nu numai. Ei au reușit să spargă toate recordurile posibile și au obținut o viteză de transfer a datelor incredibilă.
Datorită unui cablu optic întins pe 3.000 de kilometri, echipa de ingineri a reușit să atingă o viteză de transfer de 319 terabiți pe secundă (Tb/s). Este ceva ce, până acum, nu a mai fost atins. Recordul inițial era de 178 tb/s.
Vestea bună e că noua tehnologie e compatibilă cu infrastructura existentă deja, ceea ce înseamnă că progresele vizibile vor apărea extrem de rapid.
Record de viteză la transferul datelor
Noul record a fost stabilit de o echipă de oameni de știință și ingineri condusă de fizicianul Benjamin Puttnam de la Institutul Național al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Japonia (NICT).
S-a plecat de la un mecanism mai avansat decât ce există în prezent, dar inginerii nu s-au oprit acolo: s-au folosit de o fibră optică cu trei nuclee cuplate, o tehnologie care canalizează date de-a lungul a trei tuburi de fibre optice, nu unul, așa cum este standardul în prezent. Astfel, se reduce pierderea semnalului pe distanțe mari. Viteza de 319 tb/s a fost atinsă cu o tehnologie similară, dar cu patru nuclee.
Datele sunt transmise folosind tehnologia numită multiplexare prin divizarea lungimii de undă. Este transmisă de la un laser care împarte semnalele în 552 de canale și îl trimite prin cele patru nuclee de fibră optică.
La intervale de 70 de kilometri, de-a lungul fibrei, amplificatoarele cresc puterea semnalului pentru a menține pierderile de transmisie la minimum pe distanțe mari.
Per ansamblu, rata medie de date pe canal a fost de aproximativ 145 GB/s pentru fiecare nucleu și de aproximativ 580 GB/s pentru toate cele patru nuclee combinate.
Tehnologia s-ar putea dovedi revoluționară pentru 6G, următorul nivel pentru care cele mai dezvoltate țări se pregătesc deja.